viernes, 5 de septiembre de 2008

Jesucrist (Pau VI)

JESUCRIST.
Homilia de PAU VI 1970.
Convençut de Crist: sí, sento la necessitat de proclamar-lo, no puc callar-me. “Ai de mi si no predico l'evangeli!” ( 1 *Cor 9,16). Ell, Crist mateix, m'ha enviat a fer això. Sóc un apòstol, sóc un testimoni. Com més llunyana està la meta, com més difícil la meva missió, més urgent és l'amor que m'impel•leix a això (Cf. 2 *Cor 5,13)

He de donar testimoniatge del seu nom: Jesús és el Crist, el Fill de Déu viu (*Mt 16,16). Ell ens revela al Déu invisible, és el primogènit de tota la creació, el fonament de tot el creat. Ell és el mestre de tots els homes, i el seu redemptor. Per nosaltres va néixer, va morir i va ressuscitar a una nova vida. Ell és el centre de la història i de l'univers; ell ens coneix i ens estima; ell és el company i l'amic de la nostra vida. Ell és l'home de dolor i d'esperança. Ell vindrà un dia i serà el nostre jutge i també -així ho esperem- la plenitud eterna de la nostra existència, la nostra felicitat. Jo mai em cansaria de parlar d'ell: ell és la llum i la veritat; certament, ell és “el camí, la veritat i la vida” (*Jn 14,6). Ell és el pa i la deu d'aigua viva que satisfà la nostra fam i la nostra sed. Ell és el nostre pastor, el nostre guia, el nostre model, el nostre consol, el nostre germà. Com nosaltres, i més que nosaltres, va ser petit, pobre, humiliat; va ser un obrer; va conèixer la desgràcia i va ser pacient. Per al nostre bé, va predicar, va fer miracles i va fundar un nou regne on els pobres seran feliços, on la pau serà el principi de la vida en comú, on els nets de cor i els qui ploren seran ajudats i consolats, on els qui tenen fam i sed de justícia seran satisfets, on els pecadors seran perdonats, on tots serem germans.

JESUCRIST! Vosaltres heu escoltat parlar d'ell; certament la majoria de vosaltres li pertanyeu, sou seus, sou cristians. Així, doncs, per a vosaltres, cristians, repeteixo el seu nom; per a tots el proclamo: Jesucrist és el principi i la fi; l’alfa i l’omega; és el rei del món nou; ell és l'arcana i suprema raó de la història humana; ell és la clau de la nostra destinació. Ell és el mitjancer, el pont, entre el cel i la terra. Ell és el Fill de l'Home per antonomàsia, perquè és el Fill de Déu, etern i infinit. Ell és fill de María, beneïda entre totes les dones, la seva mare segons la carn, i mare nostra en participar en l'Esperit del seu Cos Místic.

Jesucrist és l'objecte perenne de la nostra predicació; proclamem el seu nom fins als confins del món (Cf. *Rom 10,18) i a través de tots els temps (*Rom 9,5).

AL proclamar a Jesucrist, … vull proclamar també que Jesucrist ha de ser proclamat no només pel que ell és en si mateix; també ha de ser exaltat i estimat pel que és per a nosaltres, per a cadascun de nosaltres, per a cada poble i per a cada cultura. Crist és el nostre Salvador. Crist és el nostre major benefactor. Crist és el nostre alliberador. Nosaltres necessitem Crist, per a ser homes genuïns i dignes en l'ordre temporal, i homes salvats i elevats a l'ordre sobrenatural.



Yo, Pablo, el sucesor de San Pedro, encargado de la misión pastoral para toda la Iglesia, nunca habría venido desde Roma a esta tierra tan lejana, sino hubiera estado firmemente convencido de dos cosas fundamentales: primero, de Cristo; y segundo, de vuestra salvación.

Convencido de Cristo: sí, siento la necesidad de proclamarlo, no puedo callarme. “¡Ay de mí si no predico el evangelio!” ( 1 Cor 9,16). Él, Cristo mismo, me ha enviado a hacer esto. Soy un apóstol, soy un testigo. Cuanto más lejana está la meta, cuanto más difícil mi misión, más apremiante es el amor que me impele a ello (Cfr. 2 Cor 5,13).

Tengo que dar testimonio de su nombre: Jesús es el Cristo, el Hijo de Dios vivo (Mt 16,16). Él nos revela al Dios invisible, es el primogénito de toda la creación, el fundamento de todo lo creado. Él es el maestro de todos los hombres, y su redentor. Por nosotros nació, murió y resucitó a una nueva vida. Él es el centro de la historia y del universo; él nos conoce y nos ama; él es el compañero y el amigo de nuestra vida. Él es el hombre de dolor y de esperanza. Él vendrá un día y será nuestro juez y también -así lo esperamos- la plenitud eterna de nuestra existencia, nuestra felicidad. Yo nunca me cansaría de hablar de él: él es la luz y la verdad; ciertamente, él es “el camino, la verdad y la vida” (Jn 14,6). Él es el pan y el manantial de agua viva que satisface nuestra hambre y nuestra sed. Él es nuestro pastor, nuestro guía, nuestro modelo, nuestro con suelo, nuestro hermano. Como nosotros, y más que nosotros, fue pequeño, pobre, humillado; fue un obrero; conoció la desgracia y fue paciente. Para nuestro bien, predicó, hizo milagros y fundó un nuevo reino donde los pobres serán felices, donde la paz será el principio de la vida en común, donde los limpios de corazón y los que lloran serán aupados y consolados, donde los que tienen hambre y sed de justicia serán colmados, donde los pecadores serán perdonados, donde todos seremos hermanos.

¡JESUCRISTO! Vosotros habéis oído hablar de él; ciertamente la mayoría de vosotros le pertenecéis, sois suyos, sois cristianos. Así pues, para vosotros, cristianos, repito su nombre; para todos lo proclamo: Jesucristo es el principio y el fin; el alfa y la omega; es el rey del mundo nuevo; él es la arcana y suprema razón de la historia humana; él es la clave de nuestro destino. Él es el mediador, el puente, entre el cielo y la tierra. Él es el Hijo del Hombre por antonomasia, porque es el Hijo de Dios, eterno e infinito. Él es hijo de María, bendita entre todas las mujeres, su madre según la carne, y madre nuestra al participar en el Espíritu de su Cuerpo Místico.

Jesucristo es el objeto perenne de nuestra predicación; proclamamos su nombre hasta los confines del mundo (Cfr. Rom 10,18) y a través de todos los tiempos (Rom 9,5).

Al proclamar a Jesucristo, … quiero proclamar también que Jesucristo tiene que ser proclamado no sólo por lo que él es en sí mismo; también debe ser exaltado y amado por lo que es para nosotros, para cada uno de nosotros, para cada pueblo y para cada cultura. Cristo es nuestro Salvador. Cristo es nuestro mayor benefactor. Cristo es nuestro liberador. Nosotros necesitamos a Cristo, para ser hombres genuinos y dignos en el orden temporal, y hombres salvados y elevados al orden sobrenatural.