miércoles, 12 de septiembre de 2007

SABADELL 108 anys claretians

PARAULES EN EL COMIAT DELS MISSIONERS CLARETIANS DE SABADELL


- Les meves paraules en aquests moments només poden ser d’agraïment. D’agraïment en primer lloc a Mons. Josep Angel Saiz per la seva presència en aquesta eucaristia i per les seves paraules d’agraïment, ja que per a nosaltres representa un reconeixement eclesial de la nostra tasca a Sabadell durant tots aquests 108 anys. Agraeixo també les paraules de la Sra. Corominas en nom dels sabadellencs. Com tota història humana té les seves llums i les seves ombres. Les ombres les encomanem a la misericòrdia de Déu. I pel que fa a les llums, que són les que pesen més, no puc fer altra cosa que agrair a Déu i als meus germans per tota la seva tasca feta, perquè ha donat fruits molt positius, que perduren. Hem de dir com diu Jesús “som servents inútils, hem fet el que havíem de fer”.
- Però cal dir molt clarament que no ha estat obra només dels Missioners Claretians, sinó d’una munió de benefectors i col·laboradors de la comunitat, l’Església, el col·legi, la Congregació Mariana i totes les obres que s’han anat portant endavant. A tots ells, a tots vosaltres, en nom dels Claretians, els qui encara vivim i els qui ja són a la casa del Pare i van exercir a Sabadell el seu ministeri us he de dir als sabadellencs GRÀCIES! Gràcies per tot el que vosaltres ens heu aportat en tots aquests anys d’història: d’estimació, d’ajuda, de col·laboració.
- De forma especial cal fer esment de la importància d’aquesta ajuda al munt de claretians jovenets que han fet aquí el seu any de “pràctiques” per dir-ho així. La comunitat de Sabadell, en tenir col·legi i una església molt rica en activitats, era un lloc ideal per la formació dels nous missioners en les seves darreres etapes. Tots els que han passat per aquí s’han sentit molt ben acollits i recolzats i en guerden molt bon record. Gràcies en nom de tots ells.
- Gràcies també per l’ajuda que van rebre els nostres missioners en temps de la persecució religiosa del 36, especialment a la família del baster Traval, que tenia la casa just al costat de la nostra, i va afavorir la fugida d’una bona colla de membres de la comunitat.
- D’altres, desgraciadament, no van poder salvar la vida i la van donar generosament per la fe en Jesucrist. Van ser Josep Reixach, Mateu Casals, Josep Puig, Joan Magí, Josep Cardona, Joan Torrents, 3 d’ells enterrats en aquesta església. El seu testimoni martirial, com a tants altres llocs, ha segellat el servei missioner d’aquesta comunitat.
- Gràcies també a Sabadell per les vocacions claretianes que ha donat: P. Jaume Vives, missioner al Canadà; P. Tomàs Lluís Pujadas; P. Josep Borruel i el P. Ricard Costa-Jussà, que ens acompanya avui, com a sabadellenc i com a vicari provincial.
- Com podeu comprendre no és gens gratificant tancar una comunitat i amb ella tants anys d’història. Els Claretians de Catalunya ho hem hagut de fer amb cases ben significatives per a nosaltres com Solsona i Cervera. Als Provincials i als bisbes el que ens agradaria és més aviat obrir-ne de noves, però ens ha tocat viure un moment històric ben especial. Falta relleu generacional i no podem mantenir totes les comunitats. En el cas dels religiosos no és ja només com organitzar els serveis i l’activitat apostòlica, sinó com tenir cura de les persones grans. Això obliga a prendre decisions doloroses, com aquesta, sempre en funció, és clar, d’un bé major per a les persones i el servei missioner. En el cas de Sabadell, almenys tenim la sort que el Sr. Bisbe de Terrassa ha tingut l’interés i la possibilitat de continuar el servei que estava fent aquesta església del Cor de Maria. Li agraeixo de cor.
- Els claretians no continuem a Sabadell, però continuem a Catalunya i al món amb algunes institucions i iniciatives que us podem continuar oferint. Vull dir amb això que els lligams que ens uneixen continuen, i desitjo que no es perdin mai, perquè ja formen part d’una història comuna. De forma especial us invito a participar en els actes del Bicentenari del naixement de Sant Antoni M. Claret, el gran apòstol de Catalunya, que inaugurarem solemnement a Sallent el proper 21 d’octubre i que duraran fins a l’octubre del 2008.
- Molíssimes gràcies i fins sempre. Que Déu us beneeixi!

P. Màxim Muñoz, superior provincial
Sabadell, 9 de setembre del 2007